Opskrift: Hæklet firkant #1

Puuha, det er længe siden, jeg sidst har skrevet et indlæg på bloggen! Det føles lidt som at komme hjem at sidde her foran skærmen igen. For jeg har savnet det! Det er sært vanedannende at lade fingrene svæve over tasterne for at dele nye påfund med jer derude. Men med otte måneders søvnunderskud i bagagen har jeg ganske simpelt ikke haft overskud til så meget andet end at holde mig oven vande i alle de nye roller, jeg har fået, siden vi flyttede tilbage til Danmark. Dermed ikke sagt, at jeg har sluppet garnet i mellemtiden – der er blevet både hæklet og strikket flittigt, det er bare det der med at få skrevet mønstre ned, det har knebet med. Men det skal der rådes bod på. Nu.

DSC_1183

Jeg har nemlig to opskrifter klar til jer; en strikket nederdel, som lige nu er til teststrik hos nogle dygtige pindemestre, og denne bedstemorfirkant, som efter lidt mere end et par ommere og endnu flere finjusteringer nu er klar til deling. I må klare jer med et håndtegnet diagram og lidt vejledende noter, da jeg ikke er i besiddelse af et program til at lave flotte digitale hæklediagrammer (endnu). Jeg håber, at det går.

DSC_1186

Jeg vil anbefale, at du læser vejledningen til diagrammet (findes forneden), inden du går igang, da disse indeholder noter til det, der ikke fremgår af tegningen alene. Rigtig god fornøjelse med hæklingen – husk at I altid meget gerne må dele det I laver med mig på Instagram ved at bruge #garnituren.

DSC_1181

 

Materialer
De to firkanter foroven er lavet i hhv bomuld fra Søstrene Grene og Hverdagsuld fra Tusindfryd. Den mintgrønne i bomuld er lavet på 3 mm, bruger ca 23 g og måler 20×20 cm. Den røde i hverdagsuld er lavet på 4 mm, bruger ca 30 g og måler 25×25 cm, når den er blevet blokket.

Termer

DSC_1190
Luftmaske (lm)
Kædemaske (km)
Fastmaske (fm)
Halv stangmaske (hstm)
Stangmaske (stm)
Tredobbelt stangmaske (trdb. stm)
Pufmaske (pm) – laves ved at slå garnet om nålen, føre det igennem den aktuelle maske, slå garn om nålen igen og hive tilbage igennem masken op til rækkens niveau. Dette skal gøres i alt 4 gange. Du skal have 9 løkker på nålen efter de 4 gentagelser. Herefter slår du garnet om nålen og fører det igennem alle 9 løkker.

Vejledning

Firkanten hækles i runder fra midten, og afsluttes med en usynlig lukning (der er en fin vejledning her). Der startes og sluttes ved de to pile i diagrammet.

Alle siderne hækles ens (som den øverste på diagrammet), med undtagelse af den side, hvor en ny runde påbegyndes. Du kan se, hvordan overgangene hækles på diagrammets højre side.

Når du følger anvisningerne for hækling af en pufmaske, vil den efterfølgende luftmaske i mønsteret lægge sig over den afsluttede pufmaske. Vær opmærksom på, at du skal hækle i masken før den efterfølgende luftmaske, når diagrammet viser, at du skal hækle i pufmasken. Altså i den maske, der ser ud til at ligge i højre side af pufmaskens top.

Når du hækler henover et hul, skal du hækle i masken, ikke i hullet – med undtagelse af den sidste omgang (fastmaskerne), hvor der hækles i hullerne i stedet for maskerne, da det gør kanten pænere og mere jævn.

Bemærk: Opskriften er udelukkende til privat brug. Du må ikke sælge/distribuere hverken opskriften eller det færdige produkt.

DSC_1185

DSC_1188

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s