Opskrift: Sjal med isblomster

DSC_0989

For knap en måned siden blev jeg gift, og i den forbindelse havde jeg hæklet et sjal til kølige stunder. Godt vejr og et yderst dansabelt swing-orkester som overraskelse fra gæsterne sørgede imidlertid for, at jeg endte med ikke at have brug for det. Det havde til gengæld min mands farmor, så det endte med at komme til sin ret alligevel – og mon ikke jeg senere kan finde en lejlighed, hvor jeg selv kan få glæde af det?

Nedenfor kan du finde en opskrift på sjalet, som der er flere billeder (i lidt højere kvalitet) af her. Vis mig endelig et billede af det færdige produkt, og hvis du har spørgsmål til opskriften, er du mere end velkommen til at kontakte mig 🙂 Hvis du lægger billeder på Instagram, må du meget gerne mærke dem med #garnituren og #isblomster. God hæklelyst!

DSCF7189

Garn og redskaber:
Hækles med garnet Shimmerfra Red Heart på nål 4,5. Du skal bruge ca tre nøgler a 100g. Modellen på billedet ovenfor er hæklet med følgende farve:

White (00001)

Hæklefasthed:
15 rækker a 15 fastmasker måler ca 8,5x9cm (bxh). Hvis din test bliver større, skal du gå ned i nålstørrelse. Bliver testen mindre, skal du gå op i størrelse.

Termer og forkortelser:
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Stangmaske (stm)
Dobbelt stangmaske (db.stm)
Sammen (sm) – opskriften kræver sammenhækling af 2-3 db.stm. Dette opnås ved at hækle det ønskede antal uafsluttede masker, inden man slår om og trækker garnet igennem alle de uafsluttede masker på samme tid, således at de lukkes som 1

Opskrift
Start: Lav 73 lm. Ønskes et smallere eller bredere sjal, kan du formindske eller forstørre med kæder a 9 lm og ellers følge opskriften som normalt.
Række 1: 1 fm i 2. lm fra nålen, 1 fm i hver lm rækken ud (i alt 72 fm), 3 lm, vend
Række 2: 2 db.stm sm i 3. fm, 3 lm, 1fm i samme fm som db.stm, 6 lm, 1 fm i 4. fm, 3 lm, 2 db.stm sm i samme fm, *2 db.stm sm i 5. fm, 3 lm, 1 fm i samme fm som db. stm, 6 lm, 1 fm i 4. fm, 3 lm, 2 db.stm sm i samme fm*, gentag * – * rækken ud og afslut med 1 db.stm i rækkens sidste fm, 4 lm, vend
Række 3: 3 db.stm sm i db.stm, 2 lm, fm i 6-lm-kæden, 2 lm, *2 db.stm sm imellem de 2 db.stm-samlinger, 3 lm, 1 fm i samme maske, 3 lm, 2 db.stm sm i samme maske, 2 lm, 1 fm i 6-lm-kæden, 2 lm*, gentag * – * rækken ud og afslut med 3 db.stm sm i rækkens sidste db.stm-samling, 1 lm, 1 db.stm i 3. lm i vendekæden fra række 1, 1 lm, vend
Række 4: 1 fm i db.stm, 1 lm, 1 fm i 3-db.stm-samlingen, 3 lm, 1 fm i næste db.stm-samling, *4 lm, 1 fm i næste db.stm-samling, 3 lm, 1 fm i næste db.stm-samling*, gentag * – * rækken ud og afslut med 1 lm, 1 fm i 3. lm i vendekæden fra række 2, 1 lm, vend
Række 5: 1 fm i hver maske rækken ud (i alt 72 fm), 1 lm, vend
Række 6-8: Gentag række 2-4
Række 9-10: Gentag række 5
Række 11-13: Gentag række 2-4
Række 14-16: Gentag række 5
Række 17-19: Gentag række 2-4
Række 20-21: Gentag række 5
Række 22-24: Gentag række 2-4
Række 25: Gentag række 5
Række 26-28: Gentag række 2-4
Række 29: Gentag række 5
Række 30-slut: Gentag række 6-29, indtil sjalet har den ønskede længde

Diagrammet nedenfor illustrerer startrækken sam række 1-5:

DSC_0987

IMG-20150609-WA0000

DSC_1003

Bemærk: Opskriften er udelukkende til privat brug, og du har ikke ret til at sælge hverken mønsteret eller produkter, der er lavet efter opskriften.

Reklamer

5 replies »

 1. Hej
  Jeg vil rigtig gerne hækle sjalet men i et tyndere garn, Alpaca fra drops, nål 2,5 hvor meget større ville du lave den?

  Like

  • Hej Kirstine,

   Jeg er glad for at du kan lide sjalet!

   Jeg har ikke selv lavet det med mindre garn, men det jeg vil foreslå at du gør, er at lave hæklefasthedsprøven og se, hvor mange gange, du skal gange op, for at nå den rigtige bredde – det vil fortælle dig, hvad du skal gange opskriften op med.

   Alternativt kan du lave en hækleprøve, hvor du følger opskriften, men blot med 3 repetitioner á 9 masker. Det færdige resultat skal være lidt over 40cm bredt, hvis det skal have samme størrelse som modellen på billedet.

   Jeg håber, at det hjælper 🙂

   Like

 2. Hej Marei.

  Tak for dit tidligere svar,

  Nå nu er jeg igang, og jeg syntes at kanten bliver stram, jeg er nu igang med 3. række, vil det ændre sig ??

  eller er det en ommer?

  Like

  • Hej Kirstine
   Kanten må gerne være fast, men den skal helst ikke være så stram, at den ender med at være smallere end resten af sjalet. Hvis det er tilfældet, ville jeg nok starte forfra og så bruge en nål, der er en halv størrelse større til at lave begyndelseskæden.
   God fornøjelse med det, og sig endelig til, hvis der er andet 🙂
   /Marie

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s